2010-03-25 15:11:11• hírek • Szatmar.ro

Barátság van, Gond Egy Szál Se

Európa „legbarátságosabb" nevű stadionjai a Bundesligákban találhatóak.

A Santiago Bernabeu, a Nou Camp, a San Siro, az Old Trafford, az Anfield Road Európa legismertebb, legendás stadionjai, az Allianz Arena, a Wembley, a Dragao, a Da Luz vagy az AmsterdamArena pedig a legmodernebbek közé tartoznak. Nevük hallatán a futballszurkolók reflexből azonosítják is őket legendás csapatokkal, az oda látogató ellenfelek játékosainak hátán pedig feláll a szőr. Ki hallott viszont a Stadion der Freundschaftról vagy a Keine Sorgen Arenáról?

A fenti két létesítmény sem stílusában, sem pedig az ott játszó csapatok renoméja miatt sem tartozik a legendák közé, mégis, úgy gondoltuk, érdemes szólni róluk néhány szót. Elsősorban a nevük miatt. Németül tudók előnyben....

Németországban nem kevesebb, mint négy stadion viseli a Freundschaft nevet: Stralsundban, Gerában, Frankfurt am Oderben és Cottbusban. Az említett csapatok játékerejét figyelembe véve sem valószínű, hogy az ellenfelek remegő gatyában lépnének pályára ezen létesítményekben, főleg, hogy a Freundschaft magyarul Barátságot jelent. Talán nem véletlen, hogy a fenti négy város egyaránt az egykori Kelet-Németországban található.

Közülük Cottbus a legismertebb, hisz a 102.000 lakosú város csapata jelenleg a második vonalban szerepel, de a tavaly még az élvonalban vitézkedett. A létesítményt, amelyben két román labdarúgó, Sergiu Radu és Emil Jula minden második héten pályára lép, 1930-ben kezdték el építeni és tulajdonképpen 2009-ben készült el. Legalábbis a mai formájában, ekkor épült ugyanis a déli lelátó, amivel a befogadóképessége 22.528-ra emelkedett.


A cottbusi Stadion der Freundschaft
A cottbusi Stadion der Freundschaft


Barátság ide, barátság oda, azért gondtalanul nem szokás elhagyni egy stadiont: valamely csapat mindig elégedetlen az eredménnyel. Még akkor is, ha a Gond Egy Szál Se Arénában játszották a találkozót. Már pedig az osztrák élvonalban szereplő Ried stadionja, a Keine Sorgen Arena magyarul pontosan ezt jelenti.

A 7.700 befogadóképességű új, 2003-ban átadott létesítmény neve nem egy mámoros éjszakán született meg, mint ahogy azt sokan gondolhatnák, de még csak nem is valamiféle világmegváltó elgondolással. Az indok ennél jóval prózaibb: a csapat egyik kiemelt támogatója, az Oberösterreichische Versicherung biztosítótársaság szlogenje a Keine Sorgen kifejezés.


A Keine Sorgen Arena Riedben
A Keine Sorgen Arena Riedben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: